BAKIM

Peruk Nasıl Yıkanır?

İlk kullanımı Eski Mısır’a kadar uzanan peruklar, günümüzde özellikle kadınların kullandığı güzelliği tamamlayıcı ekipmanlardan biri. Fiyatları çok ucuz olmasa d2 a bir kez satın alldığınızda ortalama 1 ila 2 yıl arasında rahatlıkla kullanmanız mümkün. Tabii peruğunuzu doğru şekilde yıkamayı ve bakımını nasıl yapmanız gerektiğini biliyorsanız!

Perukların tarihi Eski Mısır’a kadar uzanıyor. O yıllarda hem erkekler hem de kadınlar, sosyal statülerine bağlı olarak, insan saçı, koyun yünü veya bitkisel liflerden yapılmış peruklar takıyordu. Mısırlılar için saçlarını kazımak bitlerden korunmanın ve bölgenin iklim şartlarında rahat etmenin bir yoluydu. Peruklar, Mısır halkının kel kafasını güneşten korudu ve zamanla insanların statüsünü, toplumdaki ve politikadaki rollerini gösteren bir unsur haline geldi. Mısırlılar dışında Süryaniler, Fenikeliler, Romalılar ve Yunanlar peruk kullanan eski medeniyetlerdi.

Günümüzde peruğu bitten kurtulmak veya iklim şartlarına uyum sağlamak için kullanmıyoruz elbette. Kemoterapi gibi tıbbi durumlar veya çeşitli şekilde saç dökülmesi nedeniyle peruklar başımızın tacı oluyor. Diğer yandan, peruk kullanmak için yalnızca kel olmak gerekmiyor. Basit bir şekilde geçici olarak stil değişikliği yapmanın en hızlı yoludur peruk takmak.

Perukların takılması ve kullanımı oldukça kolay olsa da fiyatları biraz pahalı diyebiliriz. Özellikle gerçek insan saçından imal edilen peruklar, sentetik olanlara göre çok daha ”tuzlu”. Bu sebeple, perukların bakımını yapmak ve temizliğine dikkat etmek önemli bir konu. Yazının devamında, peruk nasıl yıkanır? ve peruk temizliği nasıl yapılır? Gibi soruları yanıtlamaya çalıştık ve ayrıca peruk kullanımı konusunda çeşitli ipuçlarına yer verdik…

Geniş dişli bir tarak ile peruğu tarayın : Yıkama işlemine başlamadan önce peruğunuzu geniş dişli bir tarak veya saç fırçası ile nazikçe tarayıp olası dolaşma ve düğümlenmeleri açın. Tarama esnasında saçları kopartacak şekilde sert hareketlerden kaçının.

Yıkama esnasında soğuk su ve şampuan kullanın : Peruğunuzu yıkamak için iki farklı seçeneğiniz var. Bunlardan birincisi, bir leğenin veya lavabonun giderini tıkayıp içine su duldurun ve az miktarda şampuan dökün. Peruğunuzu içine koyup çitilemeden ve çekiştirmeden hafif hareketlerle köpürtüp 3 ila 5 dakika suda bekletin. Sonrasında akan su altında durulayın.

İlk yöntem az da olsa peruğun saç tellerinin dolaşmasına neden olabileceğinden bunu direkt akan su altında yapabilirsiniz. Bu yöntem için öncelikle peruğunuzu akan su altında ıslatın. Ardından avcunuza biraz şampuan dökün ve nazik hareketlerle peruğun üst tarafından altına doğru şampuanı sürün. Sonrasında akan suda durulayın.

Önemli : Peruklar asla çamaşır makinesinde yıkanmamalıdır. Elde yıkama esnasında ise az ılık veya soğuk su kullanılmalıdır. Ayrıca, en güvenli şampuanların her zaman bebek şampuanları olduğunu unutmayın.

Peruğa saç kremi uygulayın : Yıkama sonrası peruğunuzun saç telleri halen ıslakken az miktarda saç kremini avcunuza sıkın ve parmak uçlarınızla peruğa iyice yedirin. Birkaç dakika bu şekilde bekletip ardından akan su ile durulayın. Fazla suyu nazikçe sıkın. Kullandığınız saç kremi ”durulanmaz” özellikteyse bu adımı atlayın.

Kurutma ve Şekillendirme : Peruğunuzu kurutmak için en ideal ortam oda sıcaklığıdır. Asla kurutma makinesine atmayın ve direkt güneşte kurutmayın. Temiz bir havluya peruğu sarıp fazla suyunu alın. Plastik mankenlerden evinizde yoksa vazo gibi bir eşyanın üzerine peruğu koyun ve oda sıcaklığında kendiliğinden kurumasını bekleyin.

Eğer zamanınız yoksa peruğunuzu saç kurutma makineleri ile kurutmanız da mümkündür. Bu aşamada fön makinesini yüksek sıcaklıkta kullanmayın. Özellikle sentetik peruklarda, yüksek sıcaklıktaki fönlerin geri dönüşümsüz sorunlara neden olabileceğini unutmayın.

Peruğa Maşa Yapılır mı?

Peruğa istediğiniz saç şeklini vermek için fön makineleri, maşalar veya düzleştiricileri kullanmanız mümkün ancak bunları peruk üzerinde sıkça kullanmanın, peruğun ömrünü kısaltacağının bilincinde olun. Eğer bu tür ürünleri peruk üzerinde kullanacaksanız mümkün olan en düşük sıcaklığa ayarlayın.

Önemli : Peruğunuzu yalnızca gerektiği zaman yıkayın. Gereksiz şekilde fazladan yıkama işlemi peruğun ömrünü kısaltır. Peruklar normal insan saçları gibi sıklıkla yağlanmadığından 15 ila 30 günde bir yıkama yeterlidir.

Peruk Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kirlenmesini ve yağlanmasını en aza indirmek için mutlaka bone üzerine peruk takın.
  • Direkt güneş ışığının renkleri soldurucu etkisi vardır. Bu sebeple, peruğu direkt güneşte saklamayın ve kurutmayın.
  • Uyurken peruk takmayın. Bu, hem peruğunuza hem de kendi saçlarınıza zarar verir.
  • Açık saç renkleri, koyu renklerden daha hassastır çünkü açık renklere ulaşmak için fazlaca işlem gereklidir.
  • Peruğun zarar görmesini engellemek için klorlu su, deniz suyu ve kaynar sudan kaçının.
  • Peruk kullanıyor olmanız, kendi saçlarınızın bakımını yapmayacağınız anlamına gelmez. Saçınızı ve kafa derinizi temiz tutmanız, peruğunuzun da temiz kalmasını sağlar.
  • Peruğunuzu tararken geniş dişli tarak veya fırça kullanın, sert hareketlerden kaçının. Kendi saçınıza gösterdiğiniz özeni peruğunuza da gösterin.
  • Zaman içinde peruğunuz saç tellerini kaybetmeye başlar. Bu, perukların yaşam döngüsünün normal bir parçasıdır. Perukların ortalama kullanım ömrü 1 ila 2 yıldır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir